Home / Zdraví / 5 živin pro správnou regeneraci sportovců a jejich zdroje

5 živin pro správnou regeneraci sportovců a jejich zdroje

Podle vědeckých studií zvýšené dávky probiotik, hořčíku, zinku, vitamínů B1 a B6 podporují fyzický výkon a regeneraci sportovců. Navíc je tyto živiny ochraňují před virózami a střevními nemocemi, které se bohužel často vyskytují při cestování na zápasy.

Povíme si, z jakých přírodních zdrojů lze jmenované látky průběžně doplňovat, a přispět tak k celkové vitalitě nastartované sportovní činností, či ke snížení únavy.

1.     Probiotika

Probiotické potraviny dodávají trávicímu systému prospěšné bakterie, což je klíčové pro silnou imunitu. Mezi osvědčená probiotika patří jogurt s živými kulturami (bez fruktózového kukuřičného sirupu, umělých sladidel a příchutí), organický kefír, japonská polévka miso, fermentovaný čaj kombucha, kysané zelí, nakládaná zelenina pickles, tempeh (také zdroj důležitého vitamínu B12) a mikrořasy – superpotravina, která se dá přidat do ranního smoothie.

2.     Hořčík

Dobrým zdrojem hořčíku je kvalitní kakao a čokoláda, luštěniny (sója) nebo ořechy. Určité množství tohoto minerálu však obsahuje i pečivo nebo třeba zeleninové konzervy. Podstatné ovšem je, že hořčík se musí přijímat s vápníkem (vápník a hořčík v poměru 2 : 1) a vitamíny E, C, B2, B6. Zajistíte to, když přidáte do jídelníčku mák, ovesné vločky, sýry či citrusové ovoce.

3.     Zinek

Zinek aktivuje více než stovku enzymů. Obsahuje ho řada potravin, zejména bílkoviny, například libové maso, játra, mléčné výrobky, vaječné žloutky a mořské ryby. Z rostlinných zdrojů, chleba či sušených luštěnin se už zinek vstřebává hůře, což by měli mít na paměti hlavně vegetariáni.

4.     Vitamín B1

Zdrojem vitamín B1 (thiaminu) je mnoho druhů zeleniny – mrkev, špenát, kapusta nebo brokolice. Obsahují ho také pivovarské kvasnice, otruby, pšeničné klíčky, pohanka, ořechy a játra. Nedostatek vitamínu B1 je spíše vzácný, ale pozor, likviduje ho nadměrná spotřeba černé kávy a čaje.

5.     Vitamín B6

Vitamín B6 (pyridoxin) také získáte z řady potravin. Naservírujte si játra, vepřové a drůbeží maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, ořechy, celozrnný chléb, zeleninu (zelí, špenát, kapustu, mrkev) a z ovoce avokádo. Množství pyridoxinu ovšem klesá při vaření potravin.