Home / Zdraví / Nedostatek vitamínu B – jak se projevuje a jak mu zabránit

Nedostatek vitamínu B – jak se projevuje a jak mu zabránit

Nedostatek vitamínu B poznáte podle častější únavy a slabosti. Zaznamenat můžete i problémy s kůží, vlasy, nehty a častější infekce. Abyste těmto nepříjemnostem předešli, vybírejte si potraviny, které obsahují velké množství vitamínů skupiny B.

Poradíme: mezi jejich nejlepší zdroje patří pivo, pečivo a maso. Budete-li je pravidelně konzumovat, zajistí vám správnou funkci nervového systému, mozku a metabolismu. Slovo „pravidelně“ ještě zdůrazňujeme, protože „béčka“ se stejně jako vitamín C rozpouští ve vodě, v těle tudíž nevznikají jejich zásoby.

Patříte-li mezi milovníky piva, asi se radujete. Je prokázáno, že tento mok skutečně obsahuje množství vitamínů skupiny B, ovšem aby byl zaručen jeho zdravotní účinek, nesmí se to s jeho konzumací přehnat. Jeden litr, tedy dvě piva, vám zajistí tyto doporučené denní dávky vitamínů: 20 % B2, 45 % B3, 31 % B6 a až 52 % B9 – kyseliny listové

„Béčka“ výborně doplníte i z dalších rostlinných zdrojů. Nabídněte si para ořechy, arašídy, slunečnicová semena, sezam, vlašské ořechy, obiloviny, celozrnnou rýži, luštěniny, brokolici, chřest, rajčata, žampiony, kukuřici, avokádo, banány nebo hroznové víno.

Chcete-li sáhnout po živočišných zdrojích, doporučujeme pořádný steak. Vitamín B je obsažen v mase a vnitřnostech, mléčných výrobcích a vejcích, hlavně v žloutku.

Pozor na vysoké teploty a mražení

Vitamínům skupiny B všeobecně nesvědčí vysoké teploty a mražení, s výjimkou tepelně stálého riboflavinu (vitamínu B2). Proto mnozí výživoví specialisté nedoporučují zmrazování masa. A vysokým teplotám při úpravách předejdete tím, že budete upřednostňovat syrové ovoce a zeleninu nebo např. raw sušenky, které se připravují šetrně pouze do 42 °C.

Jak doplnit B12

S vegetariánskou stravou byl tradičně spojován nedostatek vitamínu B12. Dnes už se o něho vegetariáni nemusí obávat. Tento prvek, potřebný zejména pro krvetvorbu, je součástí mnoha potravin, např. sojových mlék nebo cereálií. Naleznete ho i v kvašené zelenině, fermentovaných sójových sýrech, droždí, celozrnném pečivu, otrubách a klíčcích.

Případně ho lze dodat potravinovými doplňky. Pokud se rozhodnete pro tento způsob příjmu vitamínů, zvolte B-komplex. Vitamíny skupiny B se totiž mají užívat společně, aby bylo zajištěno jejich vzájemné působení, stejně jako to známe u přirozených potravinových zdrojů.