Home / Zdraví / Proč jíst tvaroh

Proč jíst tvaroh

Tvaroh se jí od nepaměti. Je to vlastně nezralý sýr připravený z různých druhů odstředěných mlék, který vzniká působením kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla.

Tvaroh obsahuje dobře vstřebatelný vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík, draslík a vitamíny A, E, B včetně nedostatkového B2 – riboflavinu (více o projevech nedostatku vitamínu B se dočtete zde) . Kromě prospěšných minerálních látek a vitamínů dodává tělu i hodnotné lehce stravitelné bílkoviny. Kasein z tvarohu ochraňuje játra, působí pozitivně na růst, svaly a mozkovou činnost.

Tvaroh je vskutku univerzální potravina, která nás provází od dětství až po stáří, a má vysokou důležitost také v obdobích těhotenství a kojení.

Podle čeho vybrat dobrý tvaroh

Tvaroh lze koupit jako měkký či tvrdý na strouhání, který obsahuje dokonce více bílkovin než tvrdé maso.

Odtučněný nebo polotučný tvaroh vybírejte pro dietu při hubnutí. V nízkotučné verzi má kalorickou hodnotu jen okolo 290 kJ na 100 g a navíc dokáže nadlouho zasytit. Občas můžete zvolit i tvaroh plnotučný, který sice obsahuje více tuku a energie, určitě je však lepší volbou do jídelníčku každého člověka než nezdravé uzeniny.

Přemýšlejte i o balení tvarohu – kostka poskytuje ideální náplň do buchet, vanička se zase hodí na pomazánku. Hrudkovitý tvaroh nahradí příliš slaný balkánský sýr v salátech a tvrdý buď nastrouháte na knedlíky, nebo ho můžete využít do jednohubek místo rohlíku.

Další pohled na tvaroh je z hlediska jeho typů. Mnozí výživoví poradci se dnes odklání od tradičních výrobků z kravského mléka a doporučují je nanejvýš občas a nejlépe od malých (bio) farmářů. Stále větší popularitu získávají tvarohy kozí nebo ovčí, které se už naštěstí dají sehnat snadněji než před pár lety, charakteristickými zbožňováním supermarketové produkce.

Mnoho lidí však mléčné výrobky nesnáší, často ani zakysané, a do výživy místo nich zařazují potravinové doplňky, například laktobacily.

Olomoucké tvarůžky – tvaroh v atraktivní podobě

Tvaroh můžete jíst jako pomazánku nebo sladký dezert, třeba rozmixovaný s prochladlým pudinkem. Hodí se do zeleninových salátů místo masa, lze ho naložit do oleje s bylinkami.

A protože pozitivní vlastnosti tvarohu jsou zachovány i po jeho tepelné úpravě, na své si přijdou rovněž milovníci tvarohových knedlíků, plněných koláčů a podobných pochoutek.

Další tip je pro ty, kteří mají rádi olomoucké tvarůžky. Možná jste nevěděli, že se také vyrábí z upraveného tvarohu. Připravte si z nich například tvarůžkové hnízdečko: nastrouhejte bramboru, okořeňte, dejte polovinu na pánev s trochou oleje, na to tvarůžek a zase zbytek nastrouhané brambory. Opečte ze všech stran a podávejte se zeleninou.

Kosmetické využití tvarohu

Když si uvědomíme, že pokožka je součást těla, nikoliv nějaká výkladní skříň, jsme už jen krůček od používání „jedlé“ kosmetiky. Právem do ní náleží také tvaroh, který je základem řady pleťových masek, například ve spojení s medem. Tvaroh pleť hydratuje, vyživuje, zklidňuje a regeneruje. Jeho vynikající vlastnosti využívá při obkladech či zábalech i lidové léčitelství.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *