Home / Zdraví / Vitamín C – malý pomocník s velkými účinky

Vitamín C – malý pomocník s velkými účinky

Vitamín C vyniká nad ostatními vitamíny svými mimořádnými účinky na lidský organismus: posiluje imunitu, zvyšuje odolnost proti nachlazení a infekčním onemocněním, což oceníte zejména v období chřipkových epidemií.

To však zdaleka není všechno. Dostatek vitamínu C podporuje zdravý růst dětí, silné zuby a kosti, snižuje hladinu cholesterolu, urychluje vstřebávání železa, hojení veškerých zranění a regeneraci při fyzické či psychické zátěži.

Podle některých zdrojů vitamín C podávaný ve vysokých dávkách formou infuzí účinkuje i proti vážným nemocem, a to tak, že podstatně zlepšuje kvalitu života pacientů. Podle jedné ze studií onkologičtí pacienti přijímající vitamín C popisovali ústup příznaků nemoci a snížení až odstranění únavy, nevolnosti, bolesti nebo nechutenství.

V čem je obsažen?

Vitamín C, podstatný pro růst a veškeré potřeby organismu, je rozpustný ve vodě. Proto se jeho větší dávka vždy vyloučí močí ven z těla. To znamená, že je nutné vitamín C pravidelně doplňovat, ideálně formou každodenní pestré stravy bohaté na čerstvé ovoce a zeleninu, případně z tablet.

Vitamín C získáte z šípků, černého rybízu, rakytníku, růžičkové kapusty, kiwi, brokolice, červeného rybízu, papáji, pomerančů, zelí, květáku, citronu či mrkve. Je také v česneku, ředkvičkách, nových bramborech, celeru, cibuli i okurce.

Populární je dnes také klíčení semen v domácích podmínkách. Klíčky poskytují kromě „céčka“ i další vitamíny, k tomu esenciální aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Klíčení lze popsat jako probouzení dřímající životní síly semen. Zrno se touto aktivitou „oživí“ a vyprodukuje řadu cenných látek, které lidský organismus potřebuje zvláště v zimě, kdy je nouze o čerstvé vitamíny. Dříve, například za kritického nedostatku potravin v období 1. světové války, konzumovali lidé pučálku z hrachu, a tím doplňovali vitamín C. Také námořníci na dlouhých plavbách díky „céčku“ předcházeli kurdějím, a to pitím nápojů s octem a citrusovými plody.

Pro uchování vitamínu C je nejlepší jeho přírodní zdroje zmrazit (například drobné letní ovoce) a tablety skladovat na suchém místě, aby se zabránilo oxidaci. Tím si jeho účinnost zajistíte celoročně.