Home / Zdraví / Vitamíny v granátovém jablku

Vitamíny v granátovém jablku

Granátové jablko je od pradávna považováno za krále vitamínů, elixír mládí a dokonce afrodisiakum. Doporučovali ho už lékaři Hippokrates či Avicenna a je superpotravinou i pro nás, lidi 21. století.

Granátové jablko obsahuje vitamíny C, E, K, B6 (pyridoxin), B9 (kyselinu listovou), měď, zinek, draslík, mangan, selen, sodík, fosfor, hořčík, vápník, železo, množství antioxidantů, vlákninu, bílkoviny a taniny hojící trávicí systém. V zimě ideálně doplňuje minerály, vitamíny a antioxidanty v naší stravě.

Domovem granátového jablka je Ázerbájdžán, který ho má i v národním symbolu a jeho obyvatelé běžně k dispozici v podobě šťávy a dochucovadel pro studenou i teplou kuchyni. Granátovník je menší strom s plody velkými 10 až 14 cm, používanými k léčebným účelům již v Babylonu.

Všestranný zdravotní efekt granátového jablka

Granátové jablko je mimořádně vhodné pro těhotné ženy, protože působí příznivě na vývoj plodu. Pomáhá při chudokrevnosti, normalizuje krevní a žaludeční šťávy, čistí cévy, zvyšuje hladinu hemoglobinu v krvi, snižuje riziko mrtvice a infarktu, posiluje celkovou imunitu.

Jako mocný antioxidant, který neutralizuje volné radikály lépe než červené víno, je granátové jablko využíváno k prevenci nádorů prsu a prostaty. Uplatňuje se také při léčbě vysokého krevního tlaku, je dobrým diuretikem, pomáhá při bolestech v krku a zánětu dásní (kloktá se teplá šťáva) i bojovat proti impotenci

Granátové jablko stimuluje žaludek a podporuje chuť k jídlu, zvyšuje práh odolnosti, posiluje a omlazuje tělo, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, detoxikuje tělo a je prokázán i jeho pozitivní účinek proti stresu, hlavně u duševně pracujících osob. Zabraňuje rovněž tvorbě zubního plaku a dá se využít také zvnějšku, protože dobře působí na popáleniny a rány.

Jak nakupovat a jíst granátové jablko?

Granátové jablko je podzimní ovoce, které však v chladu a temnu (např. v lednici) uchováte i půl roku. Zbytek roku si ho můžete zajistit ve formě džusu.

Zralé granátové jablko poznáte podle červené nebo mírně nažloutlé barvy. Konzumujte pouze jeho vnitřek – desítky až stovky zrníček syté červené barvy, které z něho vydlabejte. Snadno, i bez použití odšťavňovače, z něho získáte šťávu – stačí odříznout část kůry a ovoce vymačkat. Při jeho zpracování však dávejte pozor na oblečení i kůži, protože má barvicí účinky.

A protože má granátové jablko hodně vlákniny a málo kalorií, využijete ho také při redukční dietě. A cena? Za jeden plod zaplatíte asi 10 až 20 korun.

About enthusiast