Home / Zdraví (page 15)

Zdraví

Vitamíny v červeném rybízu

Když si v letních měsících denně pochutnáte na 40 kuličkách červeného rybízu, máte postaráno o vitamín C a další zdraví prospěšné látky, které navíc získáte z přirozených zdrojů. Toto zdravé ovoce se v našich klimatických podmínkách pěstuje snadno. Mezi nejznámější odrůdy červeného rybízu rozšířené v České republice patří Detvan, Holandský červený, Losan, Rondom či ...

Read More »

Vitamíny v jablku – jak nám pomáhají

O jablku, tradičním českém ovoci, se říká: „Snězte jedno denně a nepotřebujete lékaře.“ Jablka opravdu všestranně podporují zdraví, protože obsahují pektin, vlákninu, vitamíny C, E, A, B, železo, fosfor, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík, draslík, kyselinu listovou a další cenné složky. Jablečná dieta se hojně používala už v minulosti, kdy se ...

Read More »

Vitamíny v salátu – jak nám pomáhají

Salát hlávkový neboli Locika setá, latinsky lactusa sativa, je velmi cennou zeleninou pro každou kuchyni. Salát obsahuje vitamíny B1, B2, B6, C, E, karoteny, niacin, kyselinu listovou, pantotenovou, biotin, z minerálních látek zejména železo a vápník, ale také sodík, zinek, fosfor, draslík, hořčík, chrom, nikl, mangan, selen. Co jste možná ...

Read More »

Proč jíst tvaroh

Tvaroh se jí od nepaměti. Je to vlastně nezralý sýr připravený z různých druhů odstředěných mlék, který vzniká působením kyseliny mléčné a někdy i malého množství syřidla. Tvaroh obsahuje dobře vstřebatelný vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík, draslík a vitamíny A, E, B včetně nedostatkového B2 – riboflavinu (více o projevech nedostatku ...

Read More »